YANGIN VE PATLAMA
KAZALARI İÇİN UZMAN GÖRÜŞÜ BİLİMSEL MÜTALAA
YANGIN
Yangın ve Patlama – Yangın olayları ölümlere ve ağır maddi hasarlara yol açan afetler sınıfında olup genelde ev, araç, iş yeri, antrepo depoda, endüstriyel tesislerde ve açık alanlarda orman vb. yerlerde yangın çıkması ve patlama meydana gelmesi sebebi ile işletmelerde, antrepo depo ve endüstriyel tesislere ait olan bir kısım depolanan kimyasalların ve makine ekipmanın zarar uğraması nedeniyle işletme ve tesislerin uğradığı zararın kusuru bulunduğu ileri sürülen taraflardan tazmini için teknik mütalaa ile olayın çıkış sebeplerini aydınlatılarak gerekçeleriyle dava yoluyla hak aramanın açılmasına yardımcı olmaktır.
Yangın ve Patlamada Değerlendirme ve Bulgular
Olay anında bir teknik mütalaa alınmasının olayı aydınlatması bakımından en önemli unsur olduğu olay yeri delilleri kaybolmadan işbu durumun kotarılması ve gerekli inceleme ve tespitlerin uzmanlar nezaretinde yapılması elzemdir. Olayın üzerinden uzun süre geçmiş olması sebebi ile iz ve delillerin kaybolduğu sabit olup işbu durumda uzmanlar genelde dosya kapsamına bağlı kalınarak değerlendirmeye gitmektedir.
İnceleme konusu yer araç, ev, endüstriyel tesis, ticari işletme, orman vb. açık alan olabilir.
Endüstriyel ve kimyasal madde kaynaklı yargın ve patlama olayları; ölümlere yol açan, büyük maddi hasarlar meydana getiren ve çevreyi olumsuz etkileyen durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür yangınlarda (petrol kökenli yangınlar) olay yerinden delillerin toplanıp kriminal yönden incelenmesi pek mümkün görünmemektedir. Zira, şüpheli elde edilen deliller gerek yangın tipi gerekse de şiddetli yanmanın etkisi ile kimyasal yapılarının değişmesi sonucu delil vasfını kaybetmektedirler. Bu durumda, uluslararası standart olan ve aşağıda belirtilen fiziksel ve kimyasal analizlerin yapılması mümkün olamamaktadır. Ancak delillerin delil vasfını kaybetmediği süreçlerde aşağıda ki aydınlatıcı çalışmalar yangın çıkış sebebine ışık tutunmaktadır. Yangın ve Patlama olayları detaylı analiz edilmekte ve raporlanmaktadır.
- GC/MS Gaz Kromatoğrafi/Mass Spektrometresi yöntemi ile, (Olay yerinden alınan numunelerde petrol türevleri aranmaktadır. Benzin, mazot vb.)
- TLC/HPTLC ince tabaka ve yüksek performanslı gaz kromatoğrafi testleri (Molekül skalaları farklı yangın artıklarında petrol türevi ve patlayıcı aranması)
- FTIR (FourierTransform Infrared Spektroskopi) (Olay yerinden alınan maddeleri ve karışımları belirler. Özellikle C3 C4 ve NH4 N03 gibi patlayıcılar.)
- SEM (Scanner Elektron Mikroskop) (Olay yerinde alınan maddelerin morfolojik yapılarını inceler. (İletkenlerde elektrik kontağı-ark oluşumu)
Bununla birlikte endüstriyel tesislerde ve diğer işletmelerde yangın çıkış sebepleri bilimsel olarak sıralanmıştır. Bunlar; kavramsal olarak fiziksel ve kimyasal etkenler ile elektriksel etkenler olarak tanımlanmıştır. Kavramlar içinde sıçrama ve sirayet, fiziksel etkenlerde ise elektrik sistemlerinin (elektrik trafolarının, elektrik linye hatlarının) bakımsızlık nedeni ile aşırı ısınması veya yüklenmeye bağlı kontak deformasyonu yer almaktadır.
KİMYASAL YANGINLAR
- Kimyasal özellikleri belirtilen bazı kimyasalların yangına sebebiyet verecek herhangi bir özellikleri olabileceği gibi peroksit türevi kolay alevlenici oksitlenmeye müsait kimyasalların yangın çıkışında bu malzemeleri uygun istiflememesi kaynaklı yangın ve patlama olayı olmaktadır. Yangın sebebinin kimyasallar değil bağlantı ve depolanan kimyasalların yanlış istifi ve açık bırakılması vb. gibi oksitlenerek gösterdiği yüksek dirençle ısınıp kıvılcım yapması ve yangın çıkmasına sebebiyet verdiği kanısı taşmaktayız.
KİYASAL SIVILARIN AKTARILMASI SIRASINDA ÇIKAN YANGINLAR
-
- Tesislerde özellikle kimyasal sıvıların aktarma sırasında meydana gelen statik elektriklenmeye bağlı yangınlar oluşturabilmektedir. Bu yangınlarda aşırı ısı ve ani parlama ile geniş alanları tetikleyerek ilerlemektedir.
ELEKTİRİK AKIMLARI ETKİSİ İLE ÇIKAN YANGINLAR
-
- Elektrik tesislerde kuvvetli ve zayıf akımlar yönetmeliğine uygun olmayan uygulamalar sonrasında yanlış bağlantı ve/veya uygun olmayan ürün kullanımı kaynaklı aşırı yüklenme sonrası deformasyona bağlı elektriksel ark yada elektrik kontağı sonrası gerçekleşene yangınlar.
MEKANİK ARAÇLAR KAYNAKLI YANGINLAR
-
- Araçların motor mekanik bölümünde özellikle elektriksel aksamlarda akü ve akü bağlantılı linye hatlarında meydana gelen zayıf noktalarda elektriksel kontak ve ark sonucuna bağlı yangınlar.
AÇIK ALAN ATEŞ SİGARA VS DİKKATSİLİK KAYNAKLI YANGINLAR
-
- Açık alanlarda sigara izmariti, mangal korları ve közlerinin bilinçli ve/veya bilinçsiz şekilde atılması söndü zannıyla söndürülmemesi nedeniyle rüzgar etkisi ile savrulması ile bulunduğu noktada kolay yanıcı tutuşturucu malzemeleri sirayet ile yavaş yanma prensibi ile meydana gelen yangınlar.
KIRIK CAM GÜNEŞ IŞINI KAYNAKLI YANGINLAR
NELER İNCELENMEKTEDİR ?
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin Değerlendirilmesi
İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğin Değerlendirilmesi
Yangın sonucu oluşan zararın tanzimi için sorumluluklar
Yangın çıkış sebebinin araştırılması
İtfaiye Yangın Raporlarının değerlendirilmesi
Sigorta Eksperi Raporlarının değerlendirilmesi
Yangın Bilirkişiliği
Olay yeri inceleme Bilirkişi Raporu
YANGIN VE PATLAMA İLE İLGİLİ BİLİMSEL MÜTALAA RAPORU TANZİM EDİLMEKTEDİR
ARAYIN DANIŞIN 0 532 346 15 39