GAYRIMENKUL DEĞERLEME

Uluslararası Değerleme Standartları (UDS) hükümleri çerçevesinde bağımsız ve tarafsız bir değerleme uzmanı tarafından yapılır.

 

Gayrimenkul değerlemesinin kapsamına; başta arsa, arazi, konut, dükkân, fabrika, hastane, iş merkezi, ofis, depo, turizm tesisi, alışveriş merkezi gibi varlık türleri olmak üzere her türlü mülk tipleri girmektedir.

Gayrimenkul değerlemesinin yanı sıra gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi de değerleme süreçlerinin bir parçasıdır.

Gayrimenkul değerlemesi, taşınmaz bir mülkün değerine ilişkin olarak, gayrimenkulün konumu, büyüklüğü, niteliği, fiziksel özellikleri, bulunduğu piyasanın arz ve talep koşulları, genel ekonomik koşullar, yasallık durumu, gelir potansiyeli gibi kriterlere bağlı olarak bir tahmin ve takdir sürecidir.

Kira Tespiti

Kira ile ilgili ihtilaflarda ve dava süreçlerinde kira tespit raporu hizmeti alınması sorunların çözümü ve doğru kira değerine ulaşılabilmesi açısından oldukça önemlidir.

Kira tespit raporu hazırlatılması halinde ihtilaflar daha hızlı çözüme kavuşmaktadır.  Kira tespit raporu bağımsız ve objektif biçimde hazırlanmalıdır.

İhtilafa konu mülkün konumu, fiziksel özellikleri, büyüklüğü, manzara durumu, yaşı, yasal durumu, piyasa koşulları, enflasyon durumu gibi kriterler incelenerek kira tespiti yapılır.

Mülkün güncel kira değeri spekülasyonlardan ve piyasadaki istisnai olarak gerçekleşen bazı özel durumlardan arınmış bir şekilde tespit edilir.

Hukuki Süreçler İçin

Türkiye piyasasındaki müşterilere,

Türkiye’de gayrimenkul yatırımı bulunan yabancı kişi ve kurumlara,

Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk kökenli vatandaşların Türkiye’deki mülkleriyle ilgili olarak, boşanma ve miras taksimi gibi süreçlerde, mal paylaşımı amaçlı değerleme hizmetleri verilmektedir.

Türkiye’de sahip oldukları mülklerle alakalı kamulaştırma davalarında kullanılmak üzere değerleme raporları, borç ve alacak davalarında değer ve kira tespit raporları,

Mülkiyetlerindeki taşınmazlara yönelik olarak yasal süreçlerin takibi (Örneğin; imar uygulaması, imar durumu araştırması, tapu kütüğü araştırması, emlak vergisi, kira geliri vergisi takibi) gibi konularda hizmet verilmektedir.

Nasıl Hizmet Alabilirim?

Değerlemesi yapılacak taşınmazın

 

  1. Tapu bilgileri / ada parsel numarası
  2. Tapu sahibinin muafakatname onayı (https://webtapu.tkgm.gov.tr zerinde değerleme yapma işlemini onaylaması)

Rapor Ücretlendirmesi nasıl yapılmaktadır? 

Yetkilinin alanda incelemesi, incelenecek olan gayrimenkulün bulunduğu şehir, yol konaklama masrafı, resmi harçlar, birden fazla uzmanın çalışma durumu, çalışma gün sayısı gibi kriterler ölçü alınarak fiyat belirlemesi yapılmaktadır.